
KONTAKT
POSTADRESS
Båtföreningen Lindgrens Hamn Ek. Förening
Kapphålet 1
439 94 Onsala
ALLMÄNNA ÄRENDEN
allman@lindgrenshamn.se
BÅTPLATSÄRENDEN
bat@lindgrenshamn.se
Vår hamn grundar sig på det hamnprojekt som Yngve Lindgren startade upp redan 1948. Yngve Lindgren var en stor entreprenör i Onsala. Han började med busstrafik på 30 talet, hade stenhuggerier, egna kraftverk och byggde vackra och snabba båtar på Enens båtvarv. Redan 1948 talade Yngve Lindgren om att bygga en småbåtshamn i Kapphålet i Gottskär. Han var då 75 år. På tomten mitt emot Utholmen ”mitt emot Svanholmen ” började Lindgren att bygga ett varv.
Hamnbygget
Det började med en stenpir rätt ut i vattnet och under 50-talet var redan några båtplatser klara. Yngve körde upp ett lastfartyg rätt upp i hamnen och på detta kunde han lyfta upp och ned båtar och även förvara och reparera båtar. Den första träbryggan blev snabbt tagen i anspråk. Sedan byggdes hamnen ut och blev en av Västkustens bästa småbåtshamnar med plats för 250 båtar.
Utbyggnaderna skedde dock inte alltid den lagliga vägen. Under många år var hamnen inte godkänd och vattendom fick Lindgren först i början av 1970 talet. Då hade ärendet vandrat ända upp till regeringsrätten.
Som hamnchef var Yngve tuff. Skötte man sig inte så kunde man snabbt bli av med sin båtplats. Att få en plats var inte lätt men ”fjäskade” man ordentligt så fixade Yngve till en plats.
Namnet Kapphålet
Namnet Kapphålet härstammar från Kapphålet-kapellet. Ovanförhamnen, där nu finns en tennisbana, var en gång Gåsekilscentrum beläget. Platsen för kapellet anses idag vara en vit garagebyggnad.
Vill du läsa mer om Yngve Lindgrens så finns en bra artikel på www.onsalahistoria.se
Hamnen är till salu!
På försommaren 1983 började Yngve, som då blivit upp mot 90 år, att fundera på att sälja sin hamn. Runt 100 båtägare i hamnen började att fundera på om de själva kunde köpa hamnen. Priset var då 2,5 Milj kr. Alla skulle betala 25 000 i insats. Båtföreningen Lindgrens hamn startades 1982. Interimsstyrelse valdes och 1:e ordförande blev Kjell Hvarfvén.
Det var långa och hårda förhandlingar där parterna letade och fann olika infallsvinklar. Det slutade med att man fick arrendera Norra Hamnen i Gottskär AB. 250 båtägare i föreningen Lindgrens Hamn köpte sedan hamnen för 2,6 Milj kr. I avtalet fanns att Yngve Lindgren fick under sin livstid disponera den lilla stugan (nuvarande vakthuset) samt några båtplatser. Köpet avslutades med att Yngve Lindgren bjöd på Leksandsgårdens julbord. De som jobbade för att få ihop affären var Kjell Hvarfvén, Lars Calén, Åke Dahlgren, och Thomas Niklasson. 1984.
Första verksamhetsåret, då man arrenderade hamnen, var 1985. Åke Tersman blev ordförande 1986 och var så i 10 år. Länge var Östen Grönvall Hamnkapten. Man bestämde att insatserna skulle värdesäkras med inflationen men de skulle inte styras av marknaden. Lindgrens Hamn skulle vara en hamn för alla.
Klubbhuset kom till mellan 1985 och 1987. Det köptes som en bostadsbarack från Ringhals. Grannarna godkände till slut huset och dess placering. Huset blev lite stort men det fick man sedermera tillstånd på. Allt arbete med att bygga grund, resa huset och göra alla installationer gjordes av medlemmarna själva.
Under 1986 satte vi upp ensmärken för säker navigering in i hamnen. 1987 så byggde vi det nuvarande huset för verkstadsutrymme och vi byggde jollestället. På den tiden var det vårfest varje år, som var mycket uppskattat.
På vägen ned till hamnen har Föreningen fått servitut för all framtid från dåvarande ägaren Inga Johansson. 1989 så muddrade vi hamnen och la massorna långt ut i fjorden. Föreningen hade alla tillstånd med det blev en kraftfull dispyt med fiskerinäringen men även detta klarade man av. Det första Kapphålet kom ut 1984 och hade på omslaget det som blev grunden till den föreningssymbol vi har idag. Symbolen ritades av Åke Tersman, som präglade mycket av de första utgåvorna av Kapphålet.
Under 1991 så muddrade vi mellan samtliga bryggor utom innersta delen mellan A och B. Vi fick då enhetliga båtplatsbredder.
Under 1994 hade föreningen tillgång till ALU-arbetare under nästan ett halvt år. Vi flyttade då mastkranen vid E-bryggan för att det skall bli lättare att ”masta” på och av.
2002 asfalterade vi i nedfarten mot hamnen samt på sjösättningsrampen och mastkranskajen. Det året köpte Föreningen den stora röda trucken. Den lyfter 8000 kg och medför att mobilkranbil inte behöver anlitas till föreningens tungbåtar
2005 inträffade stormen Gudrun i januari som gav skador på flera håll i hamnen och det mest akuta kunde ordnas innan sjösättning. Det stora Truckgaraget uppfördes under 1985 av Erlandssons bygg och var klart i september. Medlemmarnas gjorde eget arbete med dusch- och toalettutrymme.
2007 sålde vi den gula trucken, som vi köpte av Lindgren, och köpte traktor. Alla bryggor fick ”elholkar” med både el och vattenposter. Det året började vi med hemsidan.
I maj 2009 fick vi en översvämning i den nyrenoverade klubbstugan. Försäkringen täckte skadorna men stugan kunde inte användas förrän långt in på hösten. Mastkranen uppgraderades med telfer (elhiss).
2024 är Föreningen 40 år
Vi är vara 289 medlemmar och ett tiotal hyresgäster. Vi har en väl fungerande hamn. Tillsammans arbetar vi i onsdagsgrupper och på arbetsdagar för att hålla hamnen i trim. Vårt klubbhus är nymålat och fräscht och vaktstugan är isolerad så att den kan användas även kalla nätter.
Båtföreningen Lindgrens Hamn Ek. Förening
Kapphålet 1
439 94 Onsala
allman@lindgrenshamn.se
bat@lindgrenshamn.se